"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Botten är nådd igen

Nu hopar sig de goda tecknen i svensk och global ekonomi. Oj, oj, vad gör det att arbetslösheten stiger från redan skyhöga nivåer? Och spelar roll att ekonomin är superdopad av stimuli och artificiellt låga räntor!

Inflationen är konstigt nog under noll. Fast kanske är det inte så konstigt med tanke på att bostadspriser inte ingår i SCB:s varukorg som de beräknar inflationen på. I den korgen ingår däremot, håll i er nu, bostadsräntorna! Hallå telefon, var det någon som sa Gullivers resor?

Jonas Leionhufvud skriver i DN idag om den kommande bostadsbubbla som experterna nu varnar för. Insikt om att bubblan varit där länge, länge saknas fortfarande.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 5 procent i riket samt Stockholms innerstad och hela 8 procent i Malmö. Hela nedgången vi såg under finanskrisen är därmed utraderad.

(Min kursivering). Ingen tvekan om att vi har finanskrisen bakom oss alltså.

Det här är galenskap. Riksbanken borde inte finnas. Dess lek med räntan leder till bubblor och krasher. Lämna räntenivån åt marknaden! Just nu har Riksbanken satt oss i en rävsax. De vågar inte höja räntan för att då går luften ur deras fina bubbla och alla ekonomiska vårtecken som “experter” tycker sig se vänds till bitande vinter. Men höjer de inte räntan blåses bubblan upp än större och vi kan se fram emot en krash som får den nuvarande (flåt, den nyss passerade…) att se ut som en minimal dipp. Det är ju vad som kommer att hända. Inte bara i Sverige eftersom ledande ekonomer i alla västländer tillber Keynes.

Comments on: "Botten är nådd igen" (2)

  1. Hela situationen är fullkomligt absurd och egentligen är det ju ännu värre eftersom det finns en massa annat som pågår samtidigt. Men om vi bara fokuserar på detta, så är det ju illa nog. Och de i runda slängar 150-200 miljarder vi har tryckt upp och gett till bankerna har de ju inte riktigt använt ännu heller, bara ungefär 30%, vad gör de av resten? De sparar pengar hos… tada! Riksbanken! Det hela vore en fullkomlig mardröm om det inte vore för att det är skitkul samtidigt. Tragikomedin har aldrig varit större. Dessutom är det ju kul att fundera över, precis som du gör här, hur de ska lösa “problemet” framöver, samt fundera över vart det slutar.

  2. Ja, det är i sanning tragikomiskt. Därav min känsla av att Jonathan Swift på något sätt regisserar hela grejen. Fiffigt det där med att pengarna går runt runt. Hörde ett föredrag häromdagen som beskrev att det funkar likadant i USA. Jag antar att upplägget med en evighetsmaskin är så fiffigt att ingen planerare kan motstå det.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: