"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Skepticism

Skepticism och kritiskt tänkande är något jag vill förknippa med mig själv. Skeptiska personer kan vara lite jobbiga att ha att göra med. Men om det skeptiska går hand i hand med öppenhet kan det vara mer uthärdligt.

Några som vi vill räkna med att de är skeptiska och kritiskt tänkande är journalister. De bevakar vår omvärld åt oss. De sammanfattar komplexa skeenden. De bidrar starkt till att forma vår världsbild. Om de inte är öppna för nya infallsvinklar och de inte tänker kritiskt blir de bekväma verktyg för den som har ett budskap och resurserna att trycka ut det. Det är därför den här bloggen gör så stor grej av när journalister struntar i att vara kritiskta bevakare.

Vi kan ingalunda skjuta ifrån oss vårt eget ansvar. Var och en av oss måste själv stå till svars för sin egen trångsynthet. Det är vår förbannade skyldighet att slå på våra hjärnor. Vår frihet är helt och hållet beroende av det. Men vi har också en skyldighet och en rätt att verka för att vår tredje stadsmakt sköter sin del av arbetet. Det är en extremt viktig del av vår frihet de har accepterat att kämpa för.

Här är en väldigt, väldigt bra film om vad öppenhet, skepticism och kritiskt tänkande handlar om. Se den.

Notera att jag ingalunda efterlyser mer cynism. Cynism är bland det värsta jag vet. Det är alltså inte samma sak som skepticism.

Lyssna också ofta och mycket på Michael Shermer, ordförande i The Skeptic Society

Jag kan också rekommendera den här intervjun med Michael Shermer på Reason TV: http://reason.com/blog/2009/08/11/new-at-reasontv-michael-sherme

Comments on: "Skepticism" (1)

  1. […] First Tweet 2 days ago cobpez PEZ Highly Influential Apropos open minds: https://ifrihet.wordpress.com/oppenhet/ (Swedish) view retweet […]

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: