"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Carte Blanche för Obama

Jag har försökt låta informationen om att Obama fick fredspriset sjunka in. Tänker att ibland är det det mest bisarra som visar sig vara det rätta. Kanske att det är mitt eget tunnelseende som gör att hela min varelse skriker “Nej, men vad i helvete???” när jag påminns om vem som fick fredspriset. Ja, jag vet, Woodrow Wilson fick priset, av ungefär samma anledning. Med Obamas egna ord:

I do not view it as a recognition of my own accomplishments, but rather as an affirmation of American leadership on behalf of aspirations held by people in all nations.

(Kursiveringen är min). Det var väl precis Woodrow Wilsons inställning? USA ska agera världspolis och med sin överlägsna vapenmakt trycka in “amerikanska” värderingar i tinningen på världens folk. På något sätt kan jag förstå att Wilson fick priset. Det var ju liksom oprövat då vad som händer om man bombar vett i omvärlden. (Ja, ja, jag håller med, man borde kunnat räkna ut att det leder till mer hat, mer våld, mer extremism, mer korruption och mer fattigdom, men tyst nu, jag försöker bearbeta det här.) Nu är det ju prövat i snart hundra år! Ingenstans i världen har det fungerat. Överallt där USA tagit sitt “ansvar som ledare” har det gått åt pipan och bara gjort ont värre. Ska vi då uppmuntra det mest uppblåsta egot i världshistorien att han är på rätt kurs när han följer i Wilsons, Kennedys, Reagans, Clintons och Bushs spår?

Jag avslutar med att låta Ron Paul komma till tals med sin oro över att fredsrörelsen i världen nu är totalt satt ur spel. Följderna kommer bli katastrofala.

Några kommentarer från svenska webben: DN låter Obama komma till tals, Fredspriskommiténs motivering, Förvirrad ledarartikel, Trolig anledning, Björn Lindahl kommenterar, Är det kanske ett skämt?, Svenska Freds chockade … o s v

Comments on: "Carte Blanche för Obama" (4)

  1. […] Carte Blanche för Obama « Frihet är värt att kämpa för ifrihet.wordpress.com/2009/10/11/carte-blanche-for-obama – view page – cached Jag har försökt låta informationen om att Obama fick fredspriset sjunka in. Tänker att ibland är det det mest bisarra som visar sig vara det rätta. — From the page […]

  2. Jag skulle inte ha missat nämna Clinton i: “… på rätt kurs när han följer i Wilsons, Kennedys, Reagans och Bushs spår”, men annars håller jag med dig 100%.

    Och, ja – “an affirmation of American leadership ” – det här är helt skandalöst!!! Huuuu.

    • Clinton. Jag hängde nog med lite dåligt på hans tid, men fick uppfattningen att hans interventionism mer direkt handlade om att skydda amerikanska intressen och mindre om att sprida mänskliga rättigheter med vapenmakt. Jag ska läsa på bättre.

    • Jepp, Clinton hör definitivt till det här gänget. Har fixat det i artikeln nu.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: