"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Fantastiskt gott bröd!

Förutom att uppröras över att leva i en planekonomi gillar jag även att undersöka saker. Ibland snöar jag in. Just nu har jag hoppat på trenden att baka hemma. Det ger en frihetskänsla som heter duga att vara hemmabagare. I eftermiddags lyckades jag med ett recept på Restaurangakademiens bröd anpassat till hemmaförhållanden.

Bubblor är gott!

Så här gick det till:

Vägde upp 500 gr Manitoba Cream i matberedaren. Vispade 12,5 gr jäst med 475 gr vatten och hällde det över mjölet. Tillsatte 15 gr grovkornigt havssalt.

Körde maskinen på fullt spett i ca 15 minuter.
I början är det lite extra smetigt, men sen samlar degen ihop sig. När det är klart sitter allt kring degkroken och degen är blank. Det kan ta allt från 7 till 20 minuter, kanske mer.

Lät degen jäsa i en timme i försiktigt inoljad bunke, täckt med plastfolie.

Skrapade, med degskrapa, försiktigt, försiktigt, ur på mjölad bänk. Degen var ganska kladdig så jag fick liksom knuffa runt den med degskrapan i mjölet tills den inte kladdade fast. Försiktigt! Man vill inte spräcka bubblorna i degen.

Rullade ner degen i jäskorgen. Slog på ugnen på 275 grader med bakstenen på plats. Jäste under duk en timme till.

Välte (nåja, “tvingade”) ut degen på bakstenen. Slängde in några isbitar i botten på ugnen. Lät det grädda i 10 minuter. Öppnade sen luckan och släppte ut ånga samtidigt som jag sänkte till 200 grader. Lät det grädda i 30 minuter till. Öppnade var tionde minut för att släppa ut ånga.

Klart! Avnjutes bäst med en ostskiva på tillsammans med ett väl karamelliserat öl.

Tillägg: Jag märkte just att det gäller att vara på alerten när degen knådas av maskinen. Degen var precis på väg att samlas upp kring degkroken. När den klibbade mot bunken och sen släppte bildades det långa trådar. Tyvärr blev jag lite girig och ville träffa sådär precis rätt och lät den gå en minut till. Då gick det tydligen för långt. Degen flöt ut igen all trådighet försvann. Nu vet ni det.

Tillägg 2: Manitoba Cream är ett starkt vetemjöl. Det innehåller mycket mer gluten än t ex Vetemjöl Special. Det här brödet är det ingen mening att försöka baka om du inte fått tag på Manitoba Cream. Jag har hört att det finns hos Cajsa Warg på Söder i Stockholm. Själv köper jag det på Ica Maxi Nacka. Be din handlare ta in mjölet om de inte för det.

Tillägg 3: På Restaurangakademien använde de inte jäskorgar för det här brödet. Det berättade deras kökschef för mig häromdagen. Anledningen är just den att det är väldigt kladdigt och svårt att få ur jäskorgen. Istället bör man alltså jäsa på plåt. Jag ställer plåten på den heta bakstenen. Men brödet reser sig inte riktigt lika fint och det blir inte lika fin skorpa under brödet på det här sättet. Så ibland använder jag jäskorg ändå. Så det så!

Tillägg 4: Jag har lärt mig att bedöma om degen kommer kunna klara att jäsas i korg eller ej. Om den klibbar mycket på bakbordet inför andra jäsningen så är det bättre att rulla ner den på plåten direkt. Men om den “rullar” fint på bordet så kommer det gå fint att välta ur den ur jäskorgen.

Comments on: "Fantastiskt gott bröd!" (2)

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: