"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

12 procent ränta, wow

DI.se, som refererar till Bloomberg, rapporterar överraskande (för mig) att:

Islands centralbank beslutade på torsdagen att styrräntan ska lämnas oförändrad på 12,00 procent.

Det är överraskande eftersom jag inte hade en aning om att de hade så hög styrränta där på Island. Systemet med styrränta är ju helt sjukt i sig, så inget borde förvåna, men nu måste jag ändå undersöka lite hur olika det ser ut med styrräntorna världen över. Någon som vet var man ska leta?

Via Twitterkanalen @ekonominyheter fick jag även veta att DI (och DN) skrivit om hur Isländska staten håller sina banker under armarna genom kraftiga kapitalinjektioner. DI:

Den nybildade Islandsbanki får 65 miljarder isländska kronor … Nya Kaupthing får 72 miljarder … förhandlingar fortsätter med långivarna om en kapitalinjektion på 133 miljarder isländska kronor till Nya Landsbanki.

Själv undrar jag var pengarna kommer ifrån? Var inte Island typ bankrutt? Eller är det kanske det som Storbritannien och Nederländarna bråkar med Island om? Eller om du kanske är Islänningarna som bråkar. Dumma england som vill att Island betalar sina skulder till dem!

Comments on: "12 procent ränta, wow" (7)

 1. Om du nu bryr dig om att kolla upp saker så skulle du kunna kolla upp hur england agerade mot island när alla banksystem kollapsade. När engelsmännen insåg att deras kommuner hade placerat enorma summor i högriskkonton utan statlig inlåningsgaranti så deklarerade man att alla islänningar var terrorister och använde en anti terrorism lag för att frysa alla isländska tillgångar som var i, eller passerade igenom, england. På så vis satte man effektivt hundratals företag, däribland banker, i konkurs. Och hindrade dem från att ta in sina egna fodringar de hade i england.

  Har man en blogg där ordet “frihet” ingår i bloggtiteln så borde man kolla upp sånt innan man bloggar om det.

  • Perhaps the terrorist laws were set because the “bankers” were transferring funds to private accounts in such amounts that were not near to be called normal. The laws had nothing to do with everyday Icelander. A law that makes it fortunately very traceable money. Hopefully these funds can be found and returned again.

   • Såg det till studenterna som inte fick sina studielån. Eller de som fick sina datorer beslagtagna när de flög igenom england.

 2. Nu var väl kanske inte Islands ekonomi i direkt finfin form så de kanske inte skall skylla på Engelsmännen även om dessa utnyttjat sina ofria lagar för att sparka på en mindre?

 3. Pengarna kommer förstås från den digitala sedelpressen som Islands centralbank sitter på. De skapar nya 137 miljarder som lånas ut till bankerna, precis som det fungerar i alla andra länder med fiatvalutor, inklusive England och Sverige.

 4. Fiffigt system! De borde trycka lite till och betala sina skulder till England och Nederländerna.

 5. Historielärare said:

  Varför skall Island betala till Storbritannien?
  Den som läst sin historia vet att Storbritannien inte betalade sina lån till USA efter första världskriget.
  Storbritannien borde precis som andra EU-länder låta den nationella bankgarantin ta ansvar för det som banker verksamma i landet lånat av sparare.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: