"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Insiderhandel är bra

Ibland är den svenska debatten bara så sorgligt förutsägbar. Som när “Nordeamannen” och “Cevianmannen” frias från misstankar om insiderbrott. Genast kan man se de indignerade kraven på skärp insiderlagstiftning bubbla upp från de fickor där de alltid ligger och lurar. Frågor ställs om lagstiftningen är “tillräcklig”. DN:s börskrönikör, Patricia Hedelius, är långt ifrån ensam i sin “analys”:

Utrymmet för smarta personer med ont uppsåt att tjäna storkovan på andras bekostnad är … stort.

Ont uppsåt. Är det viljan att tjäna pengar som här avses? I så fall består väl Sverige nästan enbart av människor med ont uppsåt. Bevisbördan vilar också tungt på Hedelius när det gäller att visa på vilket sätt insideraffärer sker på någon annans bekostnad. Mer Hedelius:

Brottsoffren … är du och jag och alla andra som säljer eller köper aktier för billigt eller för dyrt …

Jag antar att strävan är att alla skall köpa och sälja lika blint. Var rättvisan i detta ligger förstår jag inte. Mats Odell får den ovanliga rollen att vara sansens röst i debatten när han sätter rättsäkerheten främst:

Sverige är trots allt en rättsstat. Det ska vara höga beviskrav. Det tror jag är en allmän uppfattning, att vi ska vårda rättsstaten.

Rätt så. Vad Odell antingen inte förstår, eller hycklar med, är att redan den insiderlagstiftning vi har är omoraliskt. Det finns många, många fel med att ha kvar denna lagstiftning. Här är några:

 • Brott utan offer är inte brott. Vad än Patricia Hedelius försöker påstå är man inte ett offer för att man handlar aktier till ofördelaktiga priser. Det är hela fundamentet för aktiehandel. Båda parter i utbytet hoppas att den andra parten gjort fel.
 • Vad aktiemarknaden behöver är så korrekta priser som möjligt. Här är insiderhandel ett av de bästa verktyg man kan tänka sig. Om vi inte envisades med att förfölja denna handlel skulle den kunna ske öppet och leda till mycket snabbare korrigeringar av aktiepriserna.
 • Det är helt och fullständigt omöjligt att hindra insiderhandel. Inte ens Hedelius vill väl att man skall kunna väcka åtal mot personer som, på basis av insiderinfromation, låter bli att köpa eller sälja värdepapper?
 • Slöseri med skattemedel. Att förfölja ickebrottslingar för att de hjälper till att korrigera värdepapperspriser är förutom att det är såväl korkat som omoraliskt även dömt att misslyckas. Antingen sänker man beviskraven bortom rättsäkerhetens gräns, som Hedelius och andra förespråkar, eller så står man inför det omöjliga att bevisa att någon handlat på information bara denna någon kunde ha vid den givna tidpunkten. Uppsåtet är helt omöjligt att fastslå utan ett erkännande.

Hur har vi hamnat i en situation där så många, så oreflekterat, blir indignerade av något så bra som insiderhandel? Och, kanske än viktigare, var i vårt rättsmedvetande gömmer det sig fler tankevurpor som denna?

Comments on: "Insiderhandel är bra" (3)

 1. j4ngis said:

  Insiderhandel visar att information är värdefull och att aktuell och tidig information kan visa sig vara mycket värdefull. Och är inte detta just vad alla som sysslar med marknadsföring, business intelligence etc menar? Men också vad skolor och managementkurser lär ut…

  Insiderhandel pekar väl också på en annan intressant sak. Att man måste agera snabbt på möjligheter.

  Om insiderhandel ska vara kriminell så finns det mycket annat som också är lurigt. Som patent. Eller att avsiktligt undanhålla något i största allmänhet. Som exempelvis sin källkod, marknadsplan, senaste uppfinning. Eller att inte berätta att man inte gillar frugans middagar längre…

  Så, ja, även jag har svårt att se att insiderhandel är dåligt…

 2. Dr Daniel said:

  Jag skrattar så tårarna rinner! Är det en pensionerad Ding Ding Värld-skribent som ligger bakom den här bloggen? Eller är det Lars Ohly som lurar bakom kulisserna med avsikt att dra marknadsekonomin i smutsen? För det kan väl knappast vara …allvar?

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: