"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

I valet och kvalet

Ett riksdagsval står för dörren. Jag har länge trott att jag inte kan rösta i höst. För mig ser de etablerade partierna precis lika ut allihop. OK, några är uttalat socialistiska. Men Moderaterna och resten av Alliansen är precis lika mycket för socialism, bara att de inte kallar det för vad det är.

Sverigedemokraterna går självklart fetbort. Deras version av Sverige är bland det ofriaste vi kan föreställa oss. Dessutom vill ju jag att Sverige skall gå i helt motsatt riktning när det gäller invandring och flyktingpolitik. Låt alla som vill hit komma! Avskaffa välfärdsstaten och låt världen veta att i Sverige är det individuellt ansvar för sitt eget liv som gäller. Välkommen!

Ett tag funderade jag på att rösta på Piratpartiet. Eftersom de i åtminstone en snäv grupp av frågor skulle driva dem i samma riktning som jag vill ha dem. Men så är det ju det där med att de i en sjukt stor mängd frågor inte har någon åsikt alls! Det är lite för lätt att inse varför. De är inte emot upphovsrätt och patent på ideologiska grunder. För det är en sjukt inkomplett ideologi som har en tydlig åsikt i endast en fråga och som sen är likgiltig för alla andra.

Ska jag rösta på ett parti ska det vara för att de kan tänkas driva en mångfald frågor i samma riktning som jag vill. I till exempel frågan om upphovsrätt och patent bör partiet vara tydligt emot det, men det skall vara så för att partiets värdegrund leder dem dit. Samma värdegrund måste tydligt leda dem till vettiga ståndpunkter i alla möjliga frågor. Det skall vara förutsägbart vad partiet kommer tycka även när helt nya frågeställningar dyker upp.

Men ett parti som tycker som lilla jag, finns det? I USA finns The Libertarian Party, som delar väldigt mycket värderingar med mig. De är väl att beteckna som miniarkister, men hellre det än de Machiavelliska alternativen med herrar som Bush och Obama i spetsen. The Libertarian Party är ett marginaliserat parti som möjligen är på frammarsch just nu, men den är nog liten och de kommer få mycket svårt att ta en synlig plats på den politiska scenen. Nu är jag ju inte heller amerikan, utan svensk.

Det råkar finnas ett liknande parti i Sverige upptäckte jag för någon dryg månad sen. Liberala partiet, LP. Låt inte namnet leda er att tro liberal här betyder något i stil med Dagens Nyheter, oberoende Liberal. Eller Folkpartiet Liberalerna. Dessa två exempel har bara nallat ordet Liberal samtidigt som de aldrig någonsin har ertappats med att driva en enda fråga i liberal riktning. Liberala Partiet känner naturligtvis till denna stöld av ordet och väljer att benämna sin linje för “Klassisk liberalism”. Här ett utdrag från Liberala partiets ideologiska manifest:

Vi måste alla bedöma våra förutsättningar, välja våra mål, och agera för att nå dem. Den enda som kan ta dessa beslut på ett meningsfullt sätt är individen själv. Att försöka skydda någon från verkligheten är som att försöka skydda henne från att behöva leva sitt liv. Det är i precis den mån som varje individ har makten över sitt eget liv, som hon kan söka lyckan. Det är i den mån som individen får behålla frukterna av sitt arbete som hon kan bygga och planera sin framtid, och uppleva sin nutid. Detta sammanfattas i principen om självägandet. Varje individs liv tillhör personen ifråga.

Vackert, eller hur? Låt oss upprepa: “Det är i precis den mån som varje individ har makten över sitt eget liv, som hon kan söka lyckan. Det är i den mån som individen får behålla frukterna av sitt arbete som hon kan bygga och planera sin framtid, och uppleva sin nutid.” (Ni som inte har titta på filmen The Philosophy of Liberty som har en så framskjuten placering på den här bloggen bör göra så nu!) Här är ett smakprov till från samma manifest:

Den stora skillnaden mellan Liberala partiet och de övriga partierna ses bäst som att vi inte vill påtvinga någon specifik central lösning uppifrån. … Det Liberala partiet vill är inte att skapa ett visst specifikt samhälle, vi vill ge makten tillbaka till individerna, så att de återfår möjligheten att forma sina egna liv, och sträva efter sin egen lycka, och i förlängningen, vara del i att skapa ett samhälle byggt av och för dess medlemmar, istället för av politiska diktat.

Här har vi alltså ett parti som styrs av människovänliga värderingar och principer. De kan mycket väl tänkas ta människovänliga ställningstaganden i det stora flertalet frågor. Jag kommer med stor säkerhet lägga min röst på dem. Om jag nu lyckas hitta en av deras röstsedlar, de är ju inte direkt ett parti vi kan förvänta oss att ens synas i statistiken. I alla fall inte i höstens val. Men kanske 2014? Det finns ju ändå exempel på partier som gått från att vara mycket små till att göra skillnad.

Till alla som tänker rösta på Piratpartiet: Fundera på varför du vill rösta på dem. Känner du att svaret är: “Jag tror på djupt och fullt på frihet” bör du kraftigt överväga att rösta på Liberala partiet i stället.

Nej, jag kommer inte ansluta mig till Liberala partiet och bli en politiker. Jag litar inte på min egen integritet nog för att våga ta den risken. Men kanske att jag håller mig i närheten. Som Hangaround, typ. Gör det du också. Registrera dig på Liberala partiets forum och följ hur diskussionerna går. Du kommer se att där finns politikerämnen som redan nu planerar hur de ska kompromissa med partiets värdegrund för att vinna betydelselösa framgångar. Men där finns även de som driver en mer principiell linje. Här kan du verkligen göra skillnad! Engagera dig i forumen och hjälp partiet att hålla sin frihetliga kurs och att ha de långsiktiga målen för ögonen.

Comments on: "I valet och kvalet" (3)

 1. Trevligt inlägg! Gillar när det resoneras.

  Jag tror/inser att Liberala partiet aldrig kommer få nån framstående riksdagsplats – det är alldeles för många som har mycket att förlora på det; byråkrater, kommunalarbetare osv. Det är ju dumt att skära av handen som föder dig… Möjligen upp mot 4-5% i bästa fall.

  Däremot ser jag det som en utmärkt “upplysningskanal” eller vad vi ska kalla det. Oavsett synen på IP, “politikersnacket” hos en del (bara att använda ord som “arbetsgrupp” eller “kommité” på allvar!) så har Lp ändå den frihetliga grunden och (åtminstone en antydan till) muskler (ekonomiskt men framförallt entusiastiska medlemmar) för att få ut budskapet på någorlunda bred front.

  Det finns iofs ett par andra någorlunda “frihetliga” grupper i Sverige – Frihetsfronten, Liberati, Befriarna – men jag tror personligen mest på Liberala partiet för att “nå ut”.

  (Ja, jag gillar citationstecken och parenteser!)

  • Det enda som talar lite emot detta är att när jag föreslog på LP-forumet att vi skulle använda Twitter tillsammans blev svaret “Uh, har aldrig fattat grejen med Twitter.” =)

   • Haha, jag är en av dem som inte fattat grejen… =)

    Vi kan ju hoppas att det blir nån form av rabalder på första maj, kanske t.o.m. nåt som hamnar i nån tidning eller så! “Vänsteraktivister attackerade frihetsälskare”. Fast man får väl hoppas att det stannar vid verbal attack isåfall.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: