"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

I Metro igår kunde vi läsa att Johan Norberg inte tycker att staterna ska gå in och hjälpa flygbolagen i spåren efter askmolnet. Jag håller i princip med. Staten ska aldrig, aldrig, aldrig hjälpa företag. Den ska bara hålla sig ur vägen. Men, ändå, jag tycker Norberg gör det lite enkelt för sig i sin kommentar. Det kan fan inte kännas kul att driva flygbolag när EU först bestämmer att flygbolagen MÅSTE ersätta kostnader för hotell för passagerare som blivit strandade och SAMMA EU också bestämmer att flygplanen inte får lyfta. Det vi borde ropa efter är ju att staterna lämnar de privata flygbolagen ifred. Slutar konkurrera med dem (säljer eventuella statligt ägda delar), slutar reglera vilka kontrakt de sluter med sina kunder, slutar “hjälpa” flygbolag som inte klarar sig av egen maskin (det är ju att direkt motarbeta de flygbolag som klarar sig själva), sluta försöka tvinga Adam Smiths osynliga hand.

Uppdatering: Så var vi där igen då. Maud Olofsson kunde inte hålla sig. Skattepengarna hon tvingat av oss är ju så lockande!

Är det för övrigt vanligt att just flygbolag är statligt ägda? Tänkte på det där om Flygande Socialism jag skrev om för ett tag sen…

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: