"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Staten och kapitalet

Trots att det varit alldeles tydligt länge att bubblan inte har spruckit har insikten lyst med sin frånvaro bland svenska ekonomijournalister. De hade så bråttom att deklarera att krisen var över, när den knappt börjat att den där botten nåddes om och om igen. Sen lyckades de övertyga sig själva om att återhämtningen var här…

Men idag dök det upp en artikel i Svenska Dagbladet där man faktiskt ställer sig frågan om vi har anledning att oroa oss för en bostadsbubbla. Det är klart att nu när man ser ett problem så ropar man efter regleringar. Det gör man alltid.

Varningsklockor ringer! Finns det en varningssignal som är tydligare än alla andra är det när storföretagen applåderar regleringar. Som när Swedbanks chefekonom, Cecilia Hermansson, kommenterar Finansinspektionens planer på att lägga sig i hur stor del av en fastighets marknadsvärde som bostadslåneföretagen får räkna som säkerhet:

Det är hedervärt och bra med ett tak som kan gälla under både högkonjunkturer och lågkonjunkturer. Då stiger inte utlåningen under goda tider och finanssektorn blir mindre procyklisk.

Nu stiger ju utlåningen under dåliga tider likväl som dåliga så var det blir cykliskt förstår jag inte. Utom i resonemanget då förstås. Hermanssons definition på goda tider är när priserna på bostäder stiger (jag förstår henne, då får hon ju låna ut mer pengar). 85% av mycket är mer än 85% av lite så visst stiger utlåningen, hur man än räknar.

På frågan hur stor risken är att vi har en prisbubbla på fastighetsmarknaden svävar Hermansson på målet:

Man kan inte riktigt veta det förrän efteråt. Men vi kan se att vi inte har en sund utveckling. Det kan räcka med några faktorer för att få en prispåverkan. Att vi får en ny nedgång i konjunkturen, eller att råvarupriserna skjuter i höjden på ett sådant sätt att Riksbanken känner behov av att höja räntan ytterligare. Vi ser också att många europeiska länder har stora problem, vilket kan påverka oss.

Det rätta svaret är: “Man kan inte riktigt veta förrän efteråt, men risken är väl sisådär 100%.” Vad hon menar med ny nedgång i konjunkturen kan man ju undra, för inte är den konjunkturen så pigg just nu inte. Och att Riksbanken kommer “behöva” höja räntan någon gång torde vara glasklart även för en vars levebröd det är att lura folk att belåna sig mer än de klarar av. “Många europeiska länder har stora problem … kan påverka oss.” Ja, för inte har vi några problem inte. Inte är det några problem att svenska folket är belånat upp över öronen och att ekonomin kommer totalkrasha för många av oss inom några år. Noooo, no, no, no. Inga problem här inte!

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: