"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Flygande socialism

Not The Mona Lisa

Leker företagsledare på allas bekostnad

Maud Olofsson tycker att staten ska äga många företag. Hon lyckas inte ens bli inkvoterad i riktiga företags ledning, men som näringsminister kan hon slänga sig med ord som “affärsmässiga grunder” och styra och ställa (till det). Just nu är det marknaden för passagerarflygtrafik som fungerar lite för bra av sig själv. Staten ska skjuta till en miljard för att fördröja marknadens egna mekanismer att rensa ut dåligt skötta företag. Skattebetalarna får stå för den direkta notan, men det verkliga priset får betalas av de välskötta företagen.

Det är intressant att läsa i DN:s ekonomidel idag och konstatera att av de tre SAS-passagerare de intervjuar är det ingen som tror att flygtrafiken inte klarar sig utan SAS. Tvärtom verkar de ha full koll på att marknaden själv tar hand om att tillgodose marknadens behov. Kontrasten är stark mot pilotfackets ordförande som tycker SAS är viktigt eftersom de är:

de enda i Skandinavien … [med vilka] du kan resa från Luleå till Bryssel

Det är väl antagligen den livsviktiga rutten som Maud Olofsson tycker det är värt att slänga iväg en miljard av våra pengar för att säkra.

Se även: Pengar i luften, Sälj SAS innan flygbolag räknas till välfärdens kärna, ”Inget egenvärde äga SAS”, ”Varför får SAS pengar?”, Men staten går in med en miljard, Olofsson: ”SAS kan bli konkurrenskraftigt”

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: