"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Is-land

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Det blir folkomröstning om Island skall stå för sina Icesave-skulder eller ej. Läser idag i DN om oron hos en av Islands politiker, Sigmundur Davið Gunnlaugsson, över att Island snart kommer vara avfolkat. Det måste ju vara värsta skräcken för en politiker. När landet enbart består av is finns det inte mycket att reglera. Och för en isländs politiker finns nog inte stort hopp om att få några justa jobb utomlands. Till skillnad från många av sina landsmän har ju Sigmundur inget riktigt jobb färskt i sin CV.

Artikeln tar ett idag allt för vanligt grepp i sin tillbakablick på tiden innan den finansiella krisen. Dan Lucas skriver:

Men ingen hade heller förutsett stormen 2008 när nästan hela bankväsendet i Island kollapsade.

Det är tjurbajs av ädlaste sortering. Islands ekonomi ifrågasattes 2006 i väldigt tydliga ordalag. Kreditvärderingsföretaget Finch sänkte sitt betyg på landets ekonomi redan i februari 2006. Och chefen för Danske Bank, Carsten Valgreen, blev hudflängd i media för att han avslöjade att kejsaren saknade kläder. Men vad bryr sig Dan Lucas om sanningen? Den är kanske för komplicerad att förhålla sig till?

Hur landade frågan om privata bankers åtaganden mot sina kunder i en isländsk folkomröstning då? På det vanliga sättet. När bankerna underminerat marken de stod på gick de till staten som snabbt gick med på att låta Islänningarna ta på sig bankernas skulder. Det är ett av de tydligare exemplen på hur idiotiskt det är att socialisera banker. Det görs under täckmanteln att det stabiliserar(!) ekonomin. Klassiskt användande av nyspråk. Media följer lydigt i ledbandet. När de beskriver förloppet heter det att isländska staten var tvingad att ta över bankerna.

Hela förfarandet med att rädda banker sätter alla marknadens egna mekanismer för stabilisering ur spel. De utländska spararna som satte in sina pengar i isländska banker gjorde det för att de såg en chans att tjäna mer på det än att spara i andra banker. Med den chansen borde följa en risk. Förhållandet mellan chans och risk är vad som måste styra marknadens aktörer. Men regeringarna världen över har bestämt sig för att ta bort risken och smeta ut den jämt bland alla skattebetalare, inkluderat dem som varken tagit chansen eller risken. Detta är inte bara moraliskt åt helvete. Det är även ett bergsäkert sätt att destabilisera marknaden. De gör det naturligtvis med flit. Med händerna bakbinder de marknaden samtidigt som de med munnen hävdar att det är den fria(!) marknadens fel att ekonomin går in i kris efter kris. Sen följer de upp med fler regleringar. I Sigmundurs fall får man nästan hoppas att planen slår helt fel och att han får stå där och planera och reglera i ett land enbart bestående av is.

Comments on: "Is-land" (2)

  1. Halldor said:

    Trevligt att se kommentarer från någon som har tagit sig tid att lära känna något om situationen på Island. För oss som bor på den blåsiga sagoön känns det väldigt isolerat och lite hopplöst när man försöker förklara för utomstående hur det verkligen står till. Ännu mera hopplöst kan det kännas att se på hur politikerna tänker mer på sina egna intressen än det som skulle kunna rädda landet ur krisen. Just Sigmundur David (och även Bjarni Benediktsson, oppositonens största partis ledare) har starka kopplingar till flera av de företag som tjänade stora pengar under de sista årens ekonomiska “uppgång”. Deras råd låter därför inte särskilt trovärdiga, tyvärr.

  2. Vi är inte avundsjuka, det är då säkert. Tyvärr kommer vi nog få en liknande situation här inom ett eller två år. Man skulle ju velat att Islands fall haft det goda med sig att det tjänar som ett varnande exempel för oss andra. Men, våra styrande orkar inte med att se verkligheten så de fortsätter låtsas att Kejsaren är klädd. Resultatet kan låta vänta på sig aningen, men det kommer inte utebli.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: