"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Global uppskörtning

Det finns tydligen ett projekt som heter The Big Ask. Jag får inte riktigt grepp på vilka som ligger bakom, men en penningstark organisation verkar det vara. De har råd att starta ett stort projekt som till exempel det här uppropet om att snabbt som ögat ge EU mer makt över oss människor.

Sättet det görs på är osmakligt. För många fel för att jag ska kunna hålla reda på alla. Men vibbarna är där. Goebbles skulle inte kunnat ordna mer laddad propaganda. En liten flicka, oändligt vacker och söt, ger röst åt alla vackra barn i Europa. Hon har en mycket mogen hjärna. Retorik är hon en stjärna på. Med den eldar hon upp rädslan. Rädslan för den totala katastrofen. Den globala uppvärmningen!

Syndabocken är en snubbe i kostym, representerande alla dessa giriga affärsmän. Han vill inte sluta värma upp jorden. Flickan lyckas till slut mobilisera stora folkmassor. Alla ropar de efter handling! Europas ledare måste nu ta befälet! Individer finns inte längre. Alla har smält samman till ett kollektiv som alla vill låta sig ledas. Deras armar höjs i takt. Vänta nu… Var såg man senast högerarmar hos jättelika folkmassor höjas på detta unisona sätt?

Men lita inte enbart på mitt ord, människa! Se själv! Tänk själv! Jag var sarkastisk igår när jag uppmanade till avstängning av hjärnan.

Jag undrar nu. Vem finansierar den här propagandan? Är det vi själva genom våra skattepengar? Tyvärr känns det nästan bombsäkert att det är så. Men vem är det som vill skrämma upp oss så här hårt? Vem vill att våra barn skall växa upp i pur skräck för framtiden? Vem tjänar på det?

Handla nu! är filmens budskap. Vi bör följa den uppmaningen. Vår frihet står på spel.

Comments on: "Global uppskörtning" (3)

 1. Ett retoriskt mästerverk är nog den filmen. Sedan kan man ha olika åsikter om själva budskapet och sanningshalter i vad som sägs. Retorik behöver inte vara smaklig, om den fungerar. Retorik är konsten att övertyga, inte att vara gullig. Eller ens sann.

  “Var såg man senast högerarmar hos jättelika folkmassor höjas på detta unisona sätt?”

  Allsvensk fotboll kanske? Även när vi är fria så verkar vi vilja samla oss i grupp och tycka samma saker. Heja på samma lag. Hata samma motståndare. Köpa samma BigMac, dricka samma CocaCola, använda Facebook, spela Farnville…

  Varför måste vi alltid tillhöra “rätt” grupp? Varför delar vi upp världen i “min” grupp och de andra?

  Håller med om HANDLA NU – och med tilläggen:
  1. Använd din egen hjärna. Inte gruppens…
  2. Använd hela kroppen. Det räcker inte med att bara tänka. Skrid till handling också.

  Och nu känns som en bra tidpunkt att börja.

  • Retoriskt mästerverk? Om motivet är att mobilisera de som redan är överens om problembilden kanske det stämmer. Jag har svårt att sätta mig in det. För den som inte är överens redan innan blir i stället de retoriska greppen knivskarpt tydliga. Löjeväckande. Jag vill helst bara skratta åt det, men jag inser allvaret. Filmen kanske lyckas med att flytta än mer makt från människorna till de som vill styra dem.

   Att retoriken inte behöver vara sann har de sannerligen tagit till sig när de gjort den filmen. Jag tror inte att de är övertygade om sanningshalten i något av det de säger. Om det var det skulle de inte vara så högljudda, så vulgärt överdrivna. De hade inte behövt försöka skrämma skiten ur lyssnaren. Och där finns direkta lögner i filmen; “Alla professorer och vetenskapsmän säger”. Eh? Nä.

 2. Precis som i kosmetik-reklamens “…enligt Franska skönhetsinstitut…”

  Det funkar kanonbra med sådan retorik på den fria marknaden :-)

  Jag har ofta funderat på reklamsnuttarna som har med tandläkare och läkare som gör reklam. Och ett tag försökte jag hitta dem på riktigt via nätet. Men det var svårt… Kanske är de på riktigt. Kanske är det på låtsas. Men sannolikt är det ett genidrag att låta en sådan auktoritet uttala sig i frågan.
  Precis som de gamla grekerna lät alla möjliga filurer vara med: “Jag hör hur våra barn skriker i framtiden att…” eller “Känner ni hur våra förfäder samtycker till att…”. Alla som kan vara med och bidra är välkomna. Och är det ingen som samtycker på riktigt så konstruerar man de grupperna. Hur enkelt som helst. Händer även i familjelivet: “Vad skulle mamma säga om hon visste att du….” – blanda in och antyd att en annan auktoritet också är med och samtycker/tycker för att förstärka effekten.

  Och tänk på hur tjänstemän, chefer, politiker – tja alla – faktiskt använder detta grepp. “Vi på företaget A….” eller kanske “Svenska folket tycker att…”

  Retorik är kul. Och ett verktyg för alla – oavsett värderingar, sanningar, religion etc. Retorik är inte konsten att säga bra saker, rätt saker, sanna saker. Retorik är.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: