"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Bubblan har inte spruckit

Var rekryterar DN ekonomijournalister någonstans? Mina förväntningar på en journalist är att denne är vaksam på det som inte stämmer i en berättelse. Läs den den här artikeln. I den får vi bland annat veta:

Den sista juli i år var de svenska hushållen skyldiga sina banker 1.484 miljarder kronor enbart i bolån, enligt Finansinspektionen. Det är 8 procent mer än ett år tidigare.

Den sista juli i år alltså. Var var vi den sista juli förra året? Är det många som protesterar om jag säger att vi var i en finansbubbla? Nä, tänkte väl det. Ändå. I artikeln intervjuas Michael Wolf, vd för Swedbank. Han tycker den här ökningen av svenskarnas skulder pekar på att vi är på väg in i en ny bubbla:

Vi ser en risk i att huspriserna sticker i väg på ett onormalt sätt

Alltså. När belåningen är åtta procent högre än när vi var i en bubbla, med markant färre svenskar i arbete, är det alltså en ny bubbla vi ser bildas? Visst är det något som inte stämmer i den berättelsen? Vad hände med den förra bubblan? Jag tycker det känns lite som om den aldrig sprack? (Faktum är att jag länge varit irriterad på att alliansregeringen och Riksbanken fått beröm för att de gjort ett så bra jobb med att pumpa upp bubblan trots det stora hålet den har.) Men tecken saknas tyvärr helt på att journlisten som skrev artikeln noterat signalen. Suck!

Jag gillar såpbubblor bättre

Jag gillar såpbubblor bättre

För övrigt håller jag med den arga bloggaren som idag råder sina medmänniskor att inte köpa bostad just nu. Det är antagligen ett av världens sämsta lägen för det

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: