"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Är dollarn i fara?

Rent logiskt borde väl inte värdet på världens pappersvalutor kunna hålla sig uppe efter att regeringarna tryckt så mycket nya pengar på så kort tid? Är det inte vad fallet Zimbabwe visar? Ändå verkar den valuta som det kanske trycks mer av än någon annan de senaste året klara sig väl. Jag har läst att det som krävs för att verkligen sätta dollarn på prov är att Kina börjar ifrågasätta dess värde. USA är ju skyldiga dem uppåt 15 biljoner kronor, knutna till dollarn. Kina har intresse i att dollarn fortsätter vara värd mer än toapapper.

Duger snart bara att elda med?

Men kanske att Kina till slut inte vågar hoppas på att USA har för avsikt att betala tillbaks sin skuld. I så fall spelar det ju mindre roll vad pappersdollarn är värd. Läste en artikel nyss som verkar antyda att bollen är satt i rullning. Kina dumpar dollarn och hamstrar guld. Det kanske du och jag också borde göra? En av kommentarerna till den där artikeln hittar en resonansbotten hos undertecknad:

Over thousands of years, no civilization has survived by consuming more than it produces. The dollar’s coming fall will be a testament to this valuable and forgotten lesson.

Tur jag inte har några dollar! Och även om utvecklingen även skulle smitta över på den svenska kronan har jag mer skulder än tillgångar knutna till den.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: