"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Boktips: Freakonomics

Freakonomics av Steven D. Levitt och Stephen J. Dubner. Ekonomi är bland det tristaste jag vet. Döm då om min förvåning när jag finner att jag fullständigt trollbinds av denna bok skriven av en ekonom och en ekonomijournalist. Kanske är det för att boken egentligen handlar om statistik. Statistik kan vara roligt! Och i Freaknomics är det direkt underhållande. Underbarnet från Harvard, Steven Levitt, säger sig förstå väldigt lite om ekonomi. Hans geni består i att han kan ställa fullkomligt oväntade frågor som typ; Varför bor knarklangare ofta hemma hos mamma?. Låter rätt knäppt, men i kombination med vissheten om att incitament styr människor i allt, fungerar det!

Ett exempel: genom att ställa sig frågan ”Vad har sumobrottare och skollärare gemensamt?” lyckas han avslöja det omfattande fusket i kölvattnet på det amerikanska systemet med att ge lärare lön efter vad deras elever presterar i nationella prov. Forskare över hela världen förser Levitt med sina datamängder för att få hjälp att ställa de där helt oväntade, men avgörande frågorna.

Djupt imponerad, leende och med stor saknad lade jag ifrån mig den här boken efter en natts sträckläsning. Till min tröst finns det en aktiv Freakonomics-blog där Steven, Stephen och ett urval av likasinnade och likabegåvade skriver av sig.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: