"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

USA tar till sig allt fler subventionerings- och stimuleringstrick från Sverige. Här är det inte många som reagerar när regeringen försöker påverka hur vi beter oss med diverse subventioner och anpassade momsnivåer. När ledningen för MUF tänker till sitt allra bästa är det just lösningar som anpassad moms de kommer på och det under parollen inga subventioner.

Sverige ligger därmed en bit före USA. Där finns det i alla fall en opinion som reagerar på subventionsinitiativ. Som det snart ökända Cash for Clunkers-programmet. Programmet går ut på att amerikaner kan få pengar från staten för sin gamla bil, som skrotas, när de köper en ny, miljövänligare, bil. Att miljön får ta emot sjukt mycket stryk för att fungerande bilar skrotas och nya bilar måste byggas för att ersätta dem, bryr man sig tydligen inte om. Det är den politiska signalen som är viktig, eller nåt.

Skrota subventionerna

Skrota subventionerna

Vi har haft liknande program här, men de enda gångerna de syns i debatten är när de anses för begränsade eller stängs av. Eller, som i fallet med pigbidraget, det är lite för rika människor som för direkt kan dra nytta av subventionen.

Som alltid när regeringar ska in och “hjälpa till” på marknaden blir resultatet ett stort resursslöseri och en enorm byråkrati. Så även med Cash for Clunkers. I USA har nu många, många bilhandlare med svåra likviditetsproblem. De har nämligen behövt lägga ut pengarna för att sedan begära in dem från staten. Ungefär som med ROT-avdraget alltså. Och liksom med ROT-avdraget blir det ett spel med den egna likviditeten som entreprenören tvingas ge sig in i.

Nu har den byråkratiska mardrömmen för USAs bilhandlare verkligen börjat. Dock, som The Provocateur påpekar, bara börjat. Det flyttas byråkrater i tusental från alla håll och kanter i USA till att ta hand om denna process. Obama har nog rätt när han försäkrar att det inte kommer påverka de verksamheter dessa byråkrater nu inte ägnar sig åt. Byråkrater är rent generellt oftast överflödiga.

Hur många bilhandlare som kommer hinna gå omkull av likvidetsproblem för att staten varit där och hjälpt till är det ingen som vet än. Men när det räknas ihop ska jag försöka komma ihåg att blogga om det. Påminn mig gärna!

Mer clunkers-läsning: SvD: Om “succén”

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: