"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Vi kommer att dö!

Media älskar, formligen älskar svininfluensan. Det märks att de försöker klämma ur så mycket lösnummerförsäljning och annonsexponering de bara kan ur situationen. Media bidrar aktivt till hysteri. Först är viruset värre och farligare än något tidigare influensavirus. Sen är det frågan om vi vågar äta griskött. Tidningarna rapporterade okritiskt och instämmande när WHO bestämde att världen ska massvaccineras. Sen kom de på att det var säljande med rädslan för vaccinet också och man såg löpsedlar som varnade för förlamning.

Idag kan man läsa i DN att statsepidemolog Annika Linde uppskattar att 50 svenskar kommer dö av svininfluensan. Det var nog meningen som en skrämmande rubrik. Själv blev jag lugnare av den uppskattningen. Det känns väldigt osannolikt att jag skulle vara en av dem! Linde jämför det med att vinna på lotteri. Jag som inte ens kan vinna på ett vinlotteri på jobbet borde vara helt trygg.

Annika Linde gör en till jämförelse som fångar mitt intresse:

Vi använder cykelhjälm trots att vi inte räknar med att dö varje gång vi trampar i väg någonstans.

Att jämföra bruket av cykelhjälm med att släppa in substanser som leker med immunförsvaret i sitt blodomlopp känns helt vettlöst. Människan hoppas antagligen på att de där hjärnorna vi skyddar med cykelhjälmen är avstängda så att vi inte ser igenom bluffen.

Fler artiklar om flunsan: Gravid mamma drabbad “Gratis” vaccin: DN SvD Karin Bojs FAQ Barnen först Symptom?

Comments on: "Vi kommer att dö!" (15)

 1. Mårten said:

  Reagerade precis som du, trodde fler än 50 personer dog av de vanliga influensorna varje år. Gjorde mig snarast lugnad.

  Och jämförelsen med cykelhjälm var lite komisk tycker jag. De flesta använder ju inte det, så slutsatsen måste ju vara att det går bra att skippa vaccinet också. Hon kunde väl åtminstone ha dragit till med säkerhetsbältet om hon vill få folk att associera åt rätt håll.

 2. Skyddsvästar åt alla för tusan. Nu är det kört.

 3. Annika bor ju i Stockholm där 75% använder cykelhjälm. (www.ntf.se/Stockholm/pdf/Cykelhjälmsanvändning%20Rap1.pdf) Och i en Stockholmsdominerad tidning som DN kanske det var rätt med omedvetet att jämföra med cykelhjälmen.

  Visst – många dör av vanliga influensor. Två saker är läskiga med The Swine Flu: 1) Incidensen för att bli allvarligt sjuk är mycket högre även om det inte alls är som att få lungcancer. 2) Vid vanliga influensor från t ex ortomyxovirus dör personer med nedsatt immunförsvar. H1N1 har visat sig elakt mot personer med intakt immunförsvar.

 4. Lite scb-statistik:
  Döda i influensa under 90-talet mellan 100-500 per år (lägsta 68 personer)
  Döda i trafiken med motorfordon under 90-talet mellan 500-700 per år
  Ok, det har rapporterats en del “friska” personer som drabbats hårt, men influenzastatistik är svår då alla lindriga fall inte märks. Många får få eller inga symptom.
  Håller nog med om att detta är en något upphausad historia. Betydligt flera dör i tbc varje dag än vad som totalt dödats i svininfluensan.

 5. Victor F. said:

  Kärringen är nog inte riktigt nykter… eller så är hon felciterad. Vad menar hion med “Södra halvklotet”? Hon säger “För det första så kan det allvarligaste annars ske, att du dör och försvinner.” Försvinner ????
  “Jag har bara argument mot vaccinering om man hittar biverkningar av vaccinet som är värre än själva sjukdomen.” Man har väl hittat biverkningar som är värre, så menar inte kärringen att sannolikheten ska vägas in det men missar att säga det? “…du måste veta säkert att den du väljer att smittas av verkligen hade svininfluensa.” Väljer ?????

  Kärringen är antingen från vettet eller rejält packad.

 6. När Annika Linde anger 50 personer en uppskattning på antalet döda räknar hon nog lågt samt med att många hinner bli vaccinerade. Hittills har dödligheten varit c:a 4 promille men även med en dödlighet på en promille och, lågt räknat, 2 miljoner smittade svenskar blir antalet döda 2000 personer. Och då talar vi om unga människor. En av de största svenska katastroferna i Sverige i modern tid. Till det ska läggas att säkert 100 000 svenskar kommer behöva sjukhusvård. Det är många. Väldigt många.
  Accepetera faktum. Var goda medmänniskor och vaccinera er!

 7. Var har du fått siffran 4 promille ifrån?

 8. Victor F. said:

  Det dör betydligt fler än 2000 unga svenskar per år av att supa och direkta och indirekta skador av alkoholintag. Det är en större katastrof.

 9. Vitamininstitutet said:

  Det dör 1400 svenskar i självmord varje år. Det är en större katastrof.

 10. Martin Hansson said:

  Antalet döda i trafiken och svältande i Afrika är riktigt ointressant att föra fram – och lika intelligent som att säga att “det är farligare att köra bil, alltså kan jag fortsätta röka”.

  Vaccinet har i enlighet med avtalet med tillverkaren redan köpts in av staten och influensan beräknas döda ett antal människor när den når hit på riktigt. I det sammanhanget är samhällsnyttan med vaccinering större än risken, så varför jämföra med andra katastrofer?

  Man kan såklart diskutera hur vaccinavtalet skrevs, men det är också en annan fråga. Och man kan fråga nuvarande regering varför man bröt överenskommelsen med den tidigare regeringen och lade ner planerna på en vaccinfabrik, det har verkligen bidragit till att utsätta svenska folket för en stor risk.

 11. Att kalla sin meningsmotståndare för ointelligent är en klassiker.

  Själv undrar jag vem som gjort de där dödsfallsuppskattningarna. 4 promille, säger Kalle. Cirka 50, säger Annika Linde. Ett antal, säger Martin. Noll har dött av svininfluensa i Nya Zeeland. Hur ska vi kunna göra en riskjämförelse då vi inte vet något om varken vaccinet eller smittan? Ska vi bara svälja myndigheternas rekommendationer utan att tänka själva?

 12. hahah 50 stycken på 9 000 000 är en väldigt liten siffra. Fler dör varje år pga de solat för mycket.. mer om den nya influensan på http://www.svininfluensan.com

 13. Nollåttan said:

  Om fem unga människor utan försvagande sjukdomar(hittills), däribland en gravid kvinna, tvingas till månadslång behandling i konstgjord lunga, anser iaf jag att denna influensa innehåller en skrämmande komponent. Om vaccination kan förhindra flera hundra sådana fall finns all anledning att genomföra den. Skrämselpropagandan må vara onödig, men att bagatellisera en influensapandemi och avstå de medel som står till buds för att förhindra eller åtminstone lindra den kan ta en ände med förskräckelse. Vaccinera er. Utan att för den skull uppsöka kristeam pga ångestpanik.

 14. Hur många dör i malaria varje år?
  Tror ni att det är en tillfällighet när WHO uppgraderade svininfluensan till nivå 6?
  Dagen efter meddelade ett läkemedelsföretag att vaccinet var färdigt.
  Mycken rikedom kommer att byta ägare tack vare svininfluensan!

 15. klatterapan said:

  PEZ: 101 personer har hittills dött i den Nya Influensan i Nya Zeeland. För en ganska ny rapport:

  Och varför säga: “självmordsproblemen/bilolyckor/alkohol är värre!”? Fanns det en enkel lösning på dessa problem i form av en spruta så skulle den tas av hela befolkningen. Sluta med irrelevanta jämförelser!

  För att få tag på FAKTA (och inte felaktigheter som många verkar ägna sig åt här), kolla t.ex. här:
  http://www.smi.se/nyainfluensan/analys-av-nyainfluensan/

  Svininfluensan är inte den nya digerdöden. Främst kommer den att skada samhällsfunktioner pga sjukskrivningar och det kommer inte vara många som dör. Men vaccinera er för riskgruppernas skull! Och för att ha grundskydd om den sveper in i en andra och mer aggressiv våg som Spanskan gjorde.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: