"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Karin Bojs på Dagens Nyheter gör sig lustig över att människor tänker själva och ifrågasätter myndigheternas planer på massvaccinering med ett nytt och relativt oprövat vaccin. Hon pekar på att vaccinet trots allt har testats:

En tidig version av det vaccin som Sverige ska använda, en så kallad prototyp, har testats på 5.000 vuxna personer. Nu testas slutversionen på ytterligare 9.000 personer, inklusive barn.

Men hon ställer inte följdfrågan. Vilka är dessa 5.000 vuxna personer som gått med på att testa ett influensavaccin? Och vilka är de 9.000 personer, inklusive barn? Skulle du låta ditt barn vara försökskanin? Vad skulle få dig att gå med på det?

Kan det vara så att försökspersonerna är extremt fattiga. Kanske obildade människor utan möjlighet att bedöma riskerna de tar och vilken ersättning som är rimlig för att ta sådana risker?

Comments on: "Vilka är försökspersonerna för vaccinet?" (17)

 1. Vad i hela friden har den socioekonomiska bakgrunden hos försökspersonerna med saken att göra?
  Menar du att fattiga människor skulle klara sig med färre biverkningar från vaccinet eller hur tänker du?.

  Det vaccinstudierna visar är att biverkningarna är få, och de allvarliga biverkningarna är sällsynta (1 på 1000 får “jobbiga” biverkningar, ungefär lika besvärliga som en influensainfektion). De siffrorna beror rimligen inte på om de vaccinerade är “obildade” eller inte.

  Slutligen ska sägas att jag (som definitivt inte är obildad) gladeligen skulle vara med i en vaccinstudie och gärna både mina barn och min farmor – då skulle vi ju vara skyddade innan pandemin sätter fart i Sverige!
  Tvärtemot vad man kan tro om man läser på diverse bloggar är detta vaccin inte nämnvärt svårare att tillverka än de vaccin som använts med god effekt mot den vanliga flunsan i åtskilliga år, och med 99% säkerhet kommer pandemivaccinet vara både säkert och effektivt redan vid studieskedet.

 2. Jag menar att det kanske är lättare och billigare att rekrytera försökspersoner i tredje världen än i till exempel Schweiz.

  Om jag fick frågan om en otestad soppa får sprutas in i mina barn skulle jag säga tvärnej.

 3. Varför ska en fullt frisk person vaccinera sig mot influensa? argumentet att man ska vara solidarisk mot dom som är kronisk sjuka verkar lite konstigt, då kan väl dom som är kronisk sjuka vaccinera sig så behöver inte jag göra det.

 4. Re Pez:
  1) Försöken sker i västvärlden; det behöver du inte vara orolig för (Dels har inte GSK direkt brist på pengar, och dels är det betydligt enklare och snabbare att göra det här då infrastrukturen finns)
  Att kalla vaccinet man använder i försöken otestat är ganska rejält uppåt väggarna. Dels är det frågan om ett fas III-försök: man har redan gjort en hel massa djurtester, samt gett ett 20-tal helt friska individer (ofta studenter el. liknande) vaccinet för att kolla biverkningar. Dels är det, som jag skrev ovan, ingenting jättenytt i detta vaccin. Väldigt närliggande formler har testats utförligt tidigare; det enda som skiljer är vilka viruspartiklar som ingår, och viruspartiklars farlighet har man en hyfsat bra koll på.

  2) Men framförallt svarar du inte på min fråga: Varför skulle vaccinets biverkningar påverkas av hur rika människorna är som får det? Menar du på fullt allvar att det skulle göra att du inte kan lita på biverkningssiffrorna?

  Re Kent: Det kallas för “herd immunity”. Om tillräckligt många vaccinerar sig kan pandemin begränsas, och bara smitta ett fåtal. Därmed skyddas även de som av en eller annan anledning inte *kan* ta vaccinet från smittan. Om för få vaccinerar sig, kommer pandemin vara nästan lika illa som i en ovaccinerad befolkning, och de som inte kan vaccinera sig riskerar att bli sjuka och dö.

  Sedan är det nog en bra idé att vaccinera sig för sin egen skull också. Mortalitetet för H1N1 är nånstans kring 1 på 1000, och 45% av de som dött är friska människor i åldern 25-40. Blir du sjuk har du alltså 250 gånger större risk att dö, än du skulle ha att vinna en miljon på en köpt trisslot….

 5. Tror inte jag förstår frågan “Varför skulle vaccinets biverkningar påverkas av hur rika människorna är som får det?” Det är det väl ingen som påstått?

 6. I sådana fall missförstod jag syftet med ditt blogginlägg.
  Du argumenterar alltså inte för att man strunta i att vaccinera sig med det nya vaccinet när det väl är färdigt?

 7. Eller för att omformulera: Du tror att Karin Boyes siffror om vaccinets säkerhet stämmer, och är bara tveksam till att etiken var god när man tog fram de siffrorna?

 8. Jag oroar mig över att utsatta människor utnjyttjas, jepp. Huruvida man skall vaccinera sig är en annan, mycket intressant, fråga som jag inte ställde.

 9. […] bloggen Frihet … undrar jag över de där personerna som vaccinet testats på och speciellt då ”inklusive […]

 10. Ok – då hänger jag med. Jag kan lugna dig med att alla sådana här studier måste gå igenom (mycket) strikta etikkommitéer. I dessa brukar det krävas starka motiveringar (och då inte ekonomiska sådana) för att få göra prövningar i annat land än där vaccinet primärt är tänkt att användas.
  http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=h1n1 kan du se vilka studier som görs f.nv, och var de görs.
  Ett tusental amerikanska barn och vuxna verkar det som.

 11. Svensk media undanhåller extremt viktig information för alla som skall besluta sig för vaccinering. Vill du veta mer om massvaccinationerna och virusen finns det saklig och objektiv information här: http://www.theflucase.com

 12. Bra skrivet! (läser din blogg då och då)
  Keep up the good work.

 13. Om vaccinering här, här (”För att beskriva det på enklast möjliga sätt kan man säga att det handlar om att fullfölja ett avtal. När svininfluensan klassades som en pandemi utlöstes ett avtal som sa att Sverige köper in vaccin vaccin för att kunna vaccinera hela befolkningen och läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline lovar att leverera det.”) och här.

  Dock… – alla mynt har två sidor.

  Svininfluensa ger billigare julskinka – Dagens Industri 19/8-09”Priserna på slaktgris har minskat med 72 procent i USA. Även i Kina finns ett stort överskott av grisar på grund av minskad efterfrågan. Förklaringen är att kunderna nobbar griskött på grund av rädsla för svininfluensan, H1N1. Nu kan prisraset komma till Sverige.”

  PS. Funkar ej länken – så sök på ordet svininfluensa på DI-länken. DS.

 14. Undersökande journalisten Jane Burgermeister stämmer WHO för folkmord – http://www.theflucase.com

 15. Kolla lite här: http://www.theflucase.com/ . Det verkade rätt konspiratoriskt när jag började läsa igenom sajten, men jag kollade upp en del informationer som anges där. Jag köper inte riktigt Illuminater etc, men ett otillräckligt testat vaccin som Baxter (som slarvade fullständigt nyligen) tillverkar tänker jag inte ta. Inte något annat otillräckligt testat vaccin heller.

  • Du berör en viktig aspekt av rapporteringen kring influensan och liknande händelser. Det finns hela skalan. Från tokiga konspirationsteorier till helt okritisk återrapportering av företags och myndigheters pressreleaser. Någon borde skriva om just det.

   Baxter verkar ju ha helt trasiga kvalitetsprocesser…

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: