"There is no ruler who can compare in virtue with a condition of non-rule" -Pau Ching-yen

Barack Obamas sjukvårdsreform är i fara. Eller om det är Obama som riskerar ett politiskt nederlag. Lennart Pehrsson verkar tycka det är samma sak i sin analys i dagens DN.

Det är symptomatiskt hur den politiska normen förskjutits åt vänster. Det är numera extremt att påpeka att välfärdsreformer har socialistiska drag. Pehrsson skriver om reformmotståndet som Obama möter:

I sina värsta avarter har debatten spårat ur i gälla skrik om att Obama avser att införa socialism med påtvingad statlig dödshjälp för äldre människor.

(Kursiveringen är min.) Jo, det finns galenpannor som försöker hävda att Obamas reform leder till att gamla riskerar att påtvingas dödshjälp. Det finns också långt mer sansat motstånd som vill varna för socialistiska steg. Enligt Lennart Pehrsson går de båda argumenten att likställa.

Obama är tydligen “untouchable”. Att inte hålla med honom är uttryck för yttersta extremism.

Oamerikansk grundare av Amerika

Oamerikansk grundare av Amerika

Artiklar om motståndet till Obamacare

Comments on: "Extremt hävda att Obamacare är socialism?" (9)

 1. Coola killen said:

  Nej, du måste mäta med amerikanska mått.. I USA är tex Moderaterna extrem vänster..

  • På vänster-höger-skalan är det inte stor skillnad mellan svenska moderater och Obamas demokrater.

 2. “Det är numera extremt att påpeka att välfärdsreformer har socialistiska drag”

  Om man bor i USA som är ett U-land vad gäller sjukvården, förstår jag ärligt talat inte varför man protesterar mot reformer som ger alla barn lika rättigheter. Just nu är fattiga barn mindre värda i USA än rika, pga att de inte har rätt till vård. Men godkänner vi behandling av fattiga, ja då är vi socialister, och normativa. Wtf?

  • “påtvingad statlig dödshjälp för äldre”

   USA ger mig total huvudvärk varenda gång +_+ Det landet är en parodi på sig själv…

  • Du ser. USA:s hälsvårdssystem dras med enorma problem. Det tror jag en majoritet är överens om. Men det betyder ju inte att de socialistiska svaret på problemet är rätt? Hur hamnade vi där att vi endast har vänsterlösningar att välja på? Gör amerikanerna inte rätt i att protestera om de är övertygade om att Obamacare bara förvärrar problemet? Det är ju inte som om sjukvården i de länder där den är i huvudsak statligt styrd fungerar speciellt bra. Tvärtom är det där vi hittar de längsta operationsköerna t ex. Här är en artikel som föreslår en icke-socialistisk lösning: http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204251404574342170072865070.html?

   Min huvudsakliga invändning handlar i alla fall om hur media helt och hållet svalt både vänsternormen och Obama med hull och hår. De skall väl ändå försöka förhålla sig objektiva i sin rapportering?

   • Andreas said:

    Den där “icke-socialistiska” lösningen gör ju ingen skillnad för de som saknar sjukförsäkring. Dessutom går ju mycket ut på skatteavdrag, sjukvården i sig blir ju inte billigare eller effektivare för att staten går in och tar kostnader.

 3. […] artikeln Extrem hävda att Obamacare är socialism för mer om den […]

 4. Christian said:

  För tillfället verkar diskussionen inte alls handla om Obamacare är bra eller dåligt. Istället grälar man om Obamacare är socialistiskt eller inte. Visst, allmän sjukvård och nationell hälsovårdsförsäkring har socialistiska rötter. Men de är också väldigt bra saker för samhället i gemen. Men USA har sedan länge haft trauma när det gäller vänsterflanken och många tror att det genast blir Sovjetunionen om man inför nåt sånt. Det ÄR hysteriskt beteende.

  För övrigt har vänstern rört sig högerut ända sedan Berlinmurens fall, så det är väl inte konstigt att det nu drar åt andra hållet.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: